שינויים שעוברים על שוק העבודה
שוק העבודה היה בעיצומו של שינוי טכנולוגי מסחרר כשהקורונה הכתה בו (ובנו) והוסיפה למשוואה גם שאלות כלכליות, חברתיות, בריאותיות ומה לא. איך יראה עולם העבודה ביום שאחרי?
עבודה מהבית
רעיון העבודה מהבית לא חדש. עוד בטרם משבר הקורונה, עבודה מהבית הוצגה כאבולוציה הטבעית לשימוש הגובר בטכנולוגיה בסביבת העבודה. הקורונה רק האיצה את התהליך והוכיחה למעסיקים כי יתרונות העבודה מהבית גדולים מכדי לוותר עליהם ביום שאחרי הקורונה. ההוזלה בעלויות התחזוקה של משרדים, ציוד, הוצאות רכב, ירדו משמעותית, על פי מודל שנבנה על ידי חברת קומפויז'ן בשיתוף עיתון דה מרקר, מעבר למודל של עבודה מהבית שלוש פעמים בשבוע תוביל לחיסכון של משכורת בשנה, על כל עובד, בשילוב של עבודה מהבית. גם עובדים רבים דיווחו כי המעבר לעבודה מהבית מאפשר להם לעבוד טוב יותר. להימנע מהסחות הדעת שבמשרד, לוותר על שעות הפקקים והנסיעות ולחסוך על הוצאות דלק. יש גם חסרונות, הוצאות שנחסכות מהמעסיק כמו חשמל והוצאות על ארוחות עובדים, מגולגלים לעובדים שנמצאים עכשיו בבית. יחד עם זאת, תרבות העבודה מהבית לא הולכת להיעלם. והיא תגרור אחריה שורה של שינויים גם בענף הנדל"ן ובתחומים נוספים. חברה שרוצה להכין את עצמה לעתיד, תדאג לתשתית דיגיטלית חזקה כבר עכשיו, כדי לוודא עבודה אפקטיבית ופורה מכל מקום ותחת כל מתווה.
בעידן הטכנולוגי של ימינו, להפוך את העבודה מהבית לאפשרית זאת משימה שניתן לפתור בשלוש הקשות מקש. הנגשת מסמכים באמצעות שימוש בענן או בשירותי רשת מחשבים, רבים זמינים גם בעלות מינימלית ומתאימים לעסקים קטנים. טריפלטק, מאפשרת לכם להעביר לניהול דיגטילי מלא את כל מצבת כוח האדם, כולל מילוי טפסים, מעקב אחר תשלומים וניהול תהליכי קליטה או עזיבה של עובדים. כל זאת מבלי להוציא עובדים מהבית או להפגיש בין עובדים שלא לצורך.
העובד החדש עובר מהפך
על פי נתוני שירות התעסוקה, מספר הבלתי מועסקים כיום כולל עובדים שהוצאו לחל"ת, עומד על מעל 800 אלף. המשמעות היא שבימים שלאחר הסגר ועם הניסיונות הראשונים לחזור לשגרה, השוק מוצף במחפשי עבודה. המיתון הצפוי מהצד הכלכלי, יביא ככל הנראה גם לירידה במספר המשרות וכך נוצר מצב שיש הרבה מועמדים על מספר משרות מועט. העובד החדש יצטרך להסתגל לעולם משתנה, שיטות העבודה מתבססות על עבודה בסביבה טכנולוגית, ומכל עובד נדרשים מספר סקילים שונים ומגוונים וגם יכולת למידה ואוריינטציה לתוכנות ואפליקציות שונות, או אפילו לעבודה בעזרת ענן וגוגל דוקס. בעולם כזה, משרות מסורתיות ייעלמו ואחרות יתפסו את מקומן. מחקר של המכון האמריקאי לחקר העתיד (IFTF) בשיתוף חברת דל, קבע כי 85% מהמשרות הרווחיות ביותר בשנת 2030 עדיין לא הומצאו. מה שנותן לנו גם מבט אופיטימי לעתיד, שינויים יקרו ואנשים רבים ימצאו את עצמם עם מקצוע לא נדרש, אבל הזדמנויות חדשות ורבות הולכות להגיע.
שינויים ארגוניים גדולים
נכון. בתקופה של אי ודאות אף אחד לא ממהר לעשות שינויים. אבל בימים שלנו, כמו שאומרים, כל הכללים נשברים. אם משבר הקורונה לא אילץ אתכם לעשות שינויים בסביבת העבודה, השינויים הכלכליים שנלוו אליו כבר הכריעו. חברות רבות נצרכות לצמצם עלויות וללמוד איך להתייעל. במסגרת השינוי שעובר גם על העובדים, סביבת העבודה מכריחה את המעסיק לתת לעובדיו כלים שיגדילו את העצמאות שלו, ובכך להגדיל את תחומי הטיפול והאחריות שלו, בלי לפגוע ביעילות.
הכל הולך להשתנות
הציפייה הילדותית שיש בכל אחד ואחת מאיתנו, הוא לקום בוקר אחד ולגלות שהכל נעלם ושייך להיסטוריה, אין קורונה יותר, ואף לא בדל חשש מהדבקה או בידוד, החיים חוזרים בדיוק למסלולם כמו הכל היה חלום. אבל כשאנחנו מתעוררים אל המציאות האמיתית, אנחנו מגלים שהחיים לא ממש יכולים לחזור למסלולם כל כך מהר. שינויים רבים שהביאה הקורונה ילוו אותנו בשנים הקרובות, בהן צפויות לנו בוודאי, עוד כמה הפתעות ומגמות מרתקות. בתוך המציאות המשתנה ללא הרף, אנחנו יודעים שעלינו להתאים את הכישורים שלנו כעובדים ואת היכולות של החברה, כל חברה או עסק להצליח 'בעולם החדש', ביום שאחרי הקורונה, עם האתגרים וההזדמנויות החדשות שהוא מביא איתו.